joi, 24 iunie 2010

coincidenţe

imagine: ierburi de acasă

Într-o vreme ţineam un fel de listă cu coincidenţe. Astfel de întâmplări sunt destul de frecvente, chiar cotidiene, insa evoca o ordine neasteptata a lucrurilor, ordine care nu ocoleste, se pare, nici cea mai banala viata.

Am sa amintesc doar doua mai recente.

Am reţinut la un moment dat o frază care mi-a plăcut mult: "uimitorul progres tehnologic este ţinut în cumpănă de o îngrijorătoare lipsă de înţelepciune" (citat din memorie).  M-a făcut să mă gândesc la simbolismul cumpenei, la situaţiile la care s-ar putea raporta. Unele lucruri pur si simplu au ecou in noi, iar altele, aparent mai importante, trec nebagate in seama.

Nu peste mult timp, citesc postul lui X intitulat cumpene , iar X povesteste atat de bine si ma intreb de ce tocmai despre cumpene... 
În fine, în aceeaşi perioadă, apariţie editorială, "Fals jurnal de căpşunar" de Mirel Banica. O carte asteptata, un fel de jurnal de călătorie care mi-a amintit de povestirile lui Panait Istrati. Pe coperta, o cumpăna mare...  
Desigur că acest şir de cumpene nu are nimic extraordinar şi poate fi foarte bine explicat prin întâmplare.

Ajung acum la ce-a de-a doua coincidenţă.

Într-o dimineaţă, fără un motiv aparent, mi-am pus întrebarea dacă în serialul Seinfeld (pe care nu l-am mai urmărit de vreo doi-trei ani) personajele acelea care glumesc tot timpul au sau nu cărţi prin apartamentele lor. Peste câteva ore citesc în Dilema Veche din acea zi o scurtă notă pe această temă: doar unul dintre personaje (scuze, nu-i reţin numele) are cărţi, nebunul acela gras, cu ochelari. 




5 comentarii:

laura-maria ilea spunea...

"Coincidenta e felul lui Dumnezeu de a ramane anonim" zice Einstein :)

Radu spunea...

După atâtea semne de întrebare chiar se simţea nevoia unui răspuns! :)
Totodata, mi-ai amintit ca am o carte de Einstein (reflecţii, conferinţe? nu reţin), o adaug pe lista de lectură din această vară.

radu spunea...

grasu ii newman.

totusi cred ca si elaine tre' sa aiba. la un moment dat lucra la o editura unde citea si recomanda (sau nu) manuscrise. iar apartamentul lui kramer nu prea ne este aratat.

Radu spunea...

Newman, intr-adevar. Impresiile mele sunt vechi, jurnalistul de la Dilema n-a urmarit nici el toate episoadele (tocmai ai dovedit-o), crezi insa ca "obiectia" e complet nerealista? Imi aduc aminte cu placere de un comentariu de-al tau privind o reclama la imprumuturi bancare: in prima imagine o camera obisnuita, cu doua - trei carti langa televizor, in cea de-a doua imagine aceeasi incapere, dar renovata si stralucitoare (se apelase intre timp la imprumut). Nu ti-a scapat atunci inlocuirea cartilor cu bibelouri :)

radu spunea...

oooo, ce amintiri!

nu, obiectia nu e complet nerealista. am toate episoadele, o sa le rasfoiesc putin si revin candva cu impresii